Fremtiden
De er klare for fremtiden, ungdommene som deltar i konkurransen til Ungt Entreprenørskap.

Hvem lager de beste ungdomsproduktene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det blir utrolig spennende å få lov til å være med på å avgjøre hvem som lager de mest spennende produktene innenfor Ungt Entreprenørskap i Viken. Det er stor bredde i årets produkter, og ganske stort sprik i både presentasjon og innovasjon. Men finalistene har alle meget god grunn til å være fornøyde.

Det er Stolt Håndverkers ansvarlige redaktør Jørn Wad som forteller dette. Mandag skal han og et knippe andre jurymedlemmer komme sammen på diverse nettmøter for å avgjøre hvem som har kommet med de beste produktene.

Samarbeide

-Hvorfor er nettopp Stolt Håndverker involvert i dette?

-Vi er både stolt sponsor for Ungt Entreprenørskap Viken, og har et nært og godt samarbeide med tiltaket. Bakgrunnen er at vi opplever at ganske mange innenfor bygge- og anleggsfagene før eller seinere ønsker å lage sitt eget firma. Da er det naturlig at vi også samarbeider med dem som nettopp forbereder unge mennesker på hvilke utfordringer – men også hvilke muligheter – man vil møte på i en eventuell gründertilværelse, forklarer Wad. Han er tydelig på at Ungt Entreprenørskap etter hans oppfatning er et viktig tilbud til unge. De som gjerne vil lære seg hvordan man kan utvikle, produsere, markedsføre og selge produkter:

-Det er i grunnen alt for lite av undervisningen i skoleverket i dag som innretter seg mot den praktiske hverdagen mange elever møter rett etter endt skolegang. Se bare på yrkesfagene: Innenfor disse er det liten eller ingen gjennomgang av problemstillinger rundt organisering, for eksempel. De fleste vet hvilke utfordringer norsk næringsliv står overfor på dette feltet. Hvor grovt enkelte lærlinger kan risikere å bli utnyttet, dersom de ikke organiserer seg. Ungt Entreprenørskap tar for seg en annen side av næringslivet, nemlig hvilke utfordringer du møter når du skal drive et selskap selv.

Nøkkelen til fremtiden vil for mange unge kunne ligge i å starte sitt eget firma. Ungt Entreprenørskap lærer ungdommene hvordan de skal gå fram.

Gjennomgang 

-Hva går opplæringen ut på?

-I løpet av skoleåret får elevene sjansen til å starte en egen bedrift: et EB. Elevbedriftene kan omsette et definert beløp uten å måtte rapportere til skattemyndighetene, eller betale skatt. Men bedriften må registreres hos Ungt Entreprenørskap, og ha en ansvarlig lærer som ser etter at alt går riktig for seg. Bortsett fra forholdet til skatte-etaten kan EB`ene opptre som en vanlig bedrift, og dette gjenspeiler seg da også i bedømningen, sier Wad:

-Det skal juryeres innen 8 forskjellige kategorier, så her kan virkelig deltagerne få vist sine ferdigheter på bred front. Man kan konkurrere om å bli de beste i flere kategorier: 1) Beste Produkt, 2) Beste innovative idé, 3) Beste bærekraftig bedrift, 4) Beste Arbeidsmiljø, 5) Beste logo, 6) Beste reklamefilm, 7) Beste samarbeide med næringslivet og 8) Beste Elevbedrift.

De beste

-Har du noen favoritter?

-Vi har allerede hatt bedrifter og prosjekter til vurdering noen dager, men for det første må vi jurymedlemmer få lov til å ha noen hemmeligheter enn så lenge, og for det andre vil mye kunne avgjøres i løpet av mandagen. Da skal nemlig bedriftene – en etter en – være i kontakt med juryen, og kunne forklare litt nærmere om hvilket arbeide de har lagt i bedriften sin i året som har gått. Derfor ville det være prematurt å antyde noen favoritter allerede nå.

Men jeg kan si så mye som at jeg tror jeg taler på vegne av hele juryen når jeg sier at det er virkelig imponerende hva disse ungdommene har fått til under vanskelige Korona-forhold. Og ikke minst hvilke produkter de har kommet fram til. Så hvem vet, kanskje du kommer til å bruke noen av produktene både privat og på jobben i fremtiden, sier en fortsatt noe hemmelighetsfull Wad til Stolt Håndverker.

Annonse

Annonse