Adam Nikolai Hætta, bosatt i Alta. Godt med stemmer under fjorårets nominasjonsrunder førte han til slutt helt til topps i sin klasse.

Hvem blir årets hyggeligste håndverker?

Artikkelen fortsetter under annonsen

For syvende året på rad skal håndverksbransjen hylles. For fjorårets hyggeligste rørlegger har kåringen betydd mye.

Mandag denne uken gikk startskuddet for kåringen av Norges hyggeligste håndverker 2023, og den hyggeligste håndverkeren i kategoriene Snekker, Tømrer, Rørlegger, Elektriker, Maler, Murer, Lærling og Åpen klasse skal nå stemmes frem. En av de som vet godt hva det vil si å være nominert er rørlegger, Adam Nikolai Hætta, bosatt i Alta. Godt med stemmer under fjorårets nominasjonsrunder førte han til slutt helt til topps i sin klasse.

– Det har vært mange som har kjent meg igjen og det har vært veldig hyggelig. Det er en fin samtalestarter, forteller den blide rørleggeren.

Endrer syn på bransjen

Finalen i årets kåring går av stabelen 23.september, med ingen ringere enn tidligere statsminister Erna Solberg som hovedprisutdeler. At kåringen har mye å si for håndverksbransjen er ikke den blide rørleggeren i tvil om. – Norges Hyggeligste Håndverker er veldig viktig og har nok endret folk sitt syn på bransjen. Som rørlegger er man vant til at mange har et inntrykk av at det eneste vi gjør er å stake kloakk, men det er jo så mye mer enn det folk ser på som bare en drittjobb. Vi har det faktisk gøy. Norges Hyggeligste håndverker har jo blitt mer og mer kjent de siste årene og det er gøy å se at bransjen får en annen status ute blant folk, forteller Hætta.

Tre av fjorårets vinnere

Robin Hundal

Robin Hundal har tiden siden finalen i fjor høst vært moro og travel. – Det har vært bra trøkk siden jeg vant Norges Hyggeligste Håndverker i fjor, forteller den blide snekkeren fra Manglerud. At kåringen har hatt en positiv innvirkning på både prosjekter og kunder er han ikke i tvil om. – Det ene er at vi har fått mange forespørsler om nye prosjekter, noe som er veldig gøy. For det andre så har det å bli kåret til Norges Hyggeligste Håndverker gitt et tillitsstempel. Folk har lagt merke til det og ønsker å bruke oss til sine prosjekt, nettopp på grunn av Norges Hyggeligste. Vi fikk for eksempel et veldig kult prosjekt ute i Ski, hvor vi skulle pusse opp en gang. De ønsket designfliser og tapet og hele pakka. Kunden hadde hatt flere på befaring, men valgte oss, fordi de hadde hørt om Norges Hyggeligste Håndverker.

Maria Andersen

Murer Maria Andersen fra Randaberg ble nominert i klassen Årets lærling under fjorårets kåring, og var såpass godt likt at hun til slutt stakk av med seieren i sin klasse. At kåringen har vært viktig for både henne og andre jenter i bransjen, er hun ikke i tvil om.

– Gode rollemodeller er viktig for å rekruttere flere jenter til håndverksbransjen og med flere damer på nominasjonlisten og som vinnere hvert år så viser at det er plass til oss også. Norges Hyggeligste Håndverker representerer bransjen på en veldig god måte og viser at det er en bransje med mange skikkelige folk som gjør en god jobb, forteller hun.

Mari Stormark Helland

Under fjorårets kåring var Vestland fylke sterkt representert med flere kandidater på nominasjonslista. En av dem var Mari Stormark Helland fra Bømlo, som var såpass godt likt at hun stakk av med seieren i kategorien Elektriker. – Den siste tiden har vært hektisk og spennende. Det har vært mye positiv oppmerksomhet siden finalen av Norges Hyggeligste Håndverker i fjor høst, både i media og fra lokalsamfunnet, forteller Mari på telefon, på vei til sin andre innspilling av det populære TV-programmet Eventyrlig Oppussing. Her har hun, siden finalen i fjor høst, blitt en del av gjengen som skal forvandle hytter og hus til eventyrlige perler i beste sendetid. -Det er veldig kjekt! Jeg tror ikke det har vært en kvinnelig håndverker i en fast rolle i et oppussingsprogram tidligere. Det har vel vært kvinner innom i slike program, men ingen som har vært fast slik jeg vet, forteller hun.

-Etter at jeg vant Norges Hyggeligste Håndverker i kategorien Elektriker i fjor har jeg fått mye tilbakemeldinger fra andre jenter i bransjen, det viser hvor mye det har betydd at det var en kvinnelig elektriker som vant. Jeg har vært veldig stolt over den utmerkelsen og mener at Norges Hyggeligste Håndverker viser at det er lov til å være jente i bransjen og at det er kult. Kåringen betyr mye for rekrutteringen til bransjen generelt, men ekstra viktig er det for rekrutteringen av jenter til håndverksfag når damene blir mer synlige, slår hun fast.

Annonse

Annonse