Jeanette Larsen
Hva gjør du, dersom du ikke kom inn på faget du ønsket deg? (Illustrasjonsfoto)

Har du søkt på videregående enda?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fristen for å søke på videregående skole er den første mars, så det er ikke lenge til. Men veldig mange vet ikke helt hva de skal bli. Hva slags yrke skal du velge i fremtiden?

Det er mange som har hørt at de bør satse på studieforberedende, fordi det gir så mange muligheter seinere. Det er både riktig og galt. For dersom du virkelig skal ha mange muligheter med en studieforberedende utdannelse, betyr det at du synes at skole er gøy, og at du kan tenke deg å være på skole kanskje 10-12 år til. Og dersom du virkelig skal ha mange valgmuligheter, må du sørge for å få toppkarakterer på studieforberedende.

Har du ikke det, blir valgmulighetene fort ganske få. Dessuten er det en STOR utfordring om du velger denne utdanningsveien: Du vil få en kjempestor gjeld, og nå som rentene ser ut til å stige framover, er det et viktig å tenke på hvor mye gjeld du tør å ha. For du skal ha deg både bil og kanskje leilighet i fremtiden, og da må du låne enda mer.

Yrkesfag-videregående

-Men jeg vil ikke bli snekker, sier du kanskje. Ikke er jeg så god med hendene heller, og jeg liker ikke å stå tidlig opp om morgenen.

Det er det ikke nødvendig å være flink med hendene, eller ha «håndlag», som man sier, for å velge yrkesfag. Du trenger heller ikke å bli hverken snekker, rørlegger eller elektriker. Det finnes massevis av andre fag å velge mellom, og dem kommer du til å lære mer om på VG1. Der finner du også lærere som kan veldig mye mer om yrkesfag enn de aller fleste på ungdomsskolen kan. Så du kan få hjelp til å velge riktig. 

Les mer om snekkerfaget her

Ta gjerne en titt rundt her på Stolt Håndverker også, for vi har fortalt en del om hva de forskjellige yrkene går ut på, hva du skal jobbe med og hvilke egenskaper hos deg sjøl som er viktige i de forskjellige yrkene. Og lurer du på noe, kan du gjerne skrive inn til oss på post@stolthandverker.no Eller du kan kanskje snakke med noen som jobber med det du har lyst til å drive med i fremtiden.

Og så var det dette med pengene, da. Dersom du velger et yrkesfag og får deg læreplass, betyr det at du kan tjene penger med en gang etter du er ferdig med VG2. Noen yrker har også et påbyggingsår med VG 3, men det blir likevel veldig mange færre år enn om du velger en studieforberedende retning.

Penger – ikke gjeld

Dersom du velger et yrkesfag, vil du ha tjent penger i mange år, mens de som har valgt studieforberedende – og etterpå kanskje skal studere 3-5 og kanskje 7 år etter det igjen – låner mer penger hvert år, og kanskje bruker 30 år på å betale gjelden. Og det blir ikke lettere for dem enn for deg. Fordi de aller fleste av dem kommer til å tjene mindre penger enn du gjør.

Når det er sagt, er ikke yrkesfag noe du skal velge dersom du ikke har lyst til å jobbe. Det er nemlig viktig at du viser interesse for jobben, at du gjør en innsats, og at du viser din fremtidige arbeidsgiver at du virkelig er verdt den tilliten de kommer til å gi deg. Men gjør du det, kan du kanskje komme inn i et yrke du trives i. Ja ikke bare det, men faktisk koser deg med i massevis av år framover.

Les også: Er du i tvil – søk deg et yrkesfag!

Og det er viktigere enn du kanskje tror, for du kommer nemlig til å være på jobb store deler av livet ditt. Hver eneste dag, 5 dager i uka (Om du da ikke starter innen anleggsbransjen, for der er det mange som bare jobber 4 dager i uka. Da har de riktignok noe lengre dager når de først er på jobb, men mange synes det er skikkelig bra å ha helt fri både fredag, lørdag og søndag.)

Gjør en innsats

Kanskje det aller viktigste du gjør de nærmeste dagene – om du altså ikke har sendt inn en søknad på videregående enda, er å lete litt rundt. Kjenn etter hva du har lyst til, og ikke velg i blinde! Spør folk du kjenner, og ikke bare foreldrene dine. Jo flere du spør, desto klokere blir du. Og kanskje finner du et yrke som du ikke visste eksisterte engang. Og da er det bare å «go for it»! Ikke bry deg om hva andre sier om at du kanskje vil bli gameprogrammerer, møbelsnekker eller automatiseringsekspert.

Kanskje akkurat DU som leser dette nå, finner et yrke her på Stolt Håndverker som du ikke har visst om tidligere? Det viktigste er likevel at du kjenner ordentlig etter, og ikke bare sender inn en søknad på noe du ikke vet hva er. DU skal jobbe med dette i mange år framover, men det ert NÅ du gjør ditt viktigste valg. Lykke til!

Annonse

Annonse