Miljømal
Travelt hos Miljømal i "julestria".

Gode nyheter fra malerbransjen om 2020

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært nok av negative nyheter i 2020. Når vi nå snart går inn i julefeiringen – som også blir litt annerledes enn vi er vant til, er det derfor godt å kunne bringe noen positive nyheter fra malerbransjen. Det viser seg nemlig at byggebransjen – og spesielt malerbransjen – har hatt et svært så positivt år.

Dette gjelder nok langt fra alle malerbedriftene i det ganske land. Men mange har gjort det bra, noen har vært kjappe til å omstille seg, og andre har faktisk opplevd vekst i året som gikk. Det har kanskje ikke vært en udelt positiv opplevelse likevel. For mange – alt for mange – har basert seg i stor grad på utenlandsk arbeidskraft. Og når den nå har blitt borte eller begrenset, har det nok ikke vært altfor enkelt for endel bedrifter å holde produksjonen på det sårt tiltrengte nivået.

Full rulle

Stolt Håndverker har tatt en prat med tre av våre samarbeidspartnere i malerbransjen, og spurt dem litt om hva som er fasit for 2020, og hva som kommer til å skje neste år.

Johnny Spangen eier og driver Miljømal, som har hatt en jevn vekst de seinere årene, fikk et skikkelig oppsving allerede i 2019, og ser ut til å fortsette fremgangen i «korona-året».

Vi opplever stadig sterkere etterspørsel etter våre miljøriktige produkter, sier Johnny Spangen i Miljømal.

-Jeg tror det er i ferd med å skje en endring hos folk. Korona-pandemien har endret mye, og gjort folk, spesielt ungdom, bevisste på miljø i enda større grad enn tidligere. Da vi ved påsketider hadde kampanje på linoljebaserte malinger her, hadde vi kø ute i gården. Helt fra morgenen av sto det 10-12 ungdommer som skulle bruke påsken til å pusse opp hjemme, og visste hva de ville ha. De ville nemlig ikke ha malinger som kan føre til mer mikroplast i havet. De ville ha et miljøvennlig alternativ. 

-Og bevisstheten har holdt seg utover året?

-Jeg vil heller si at den har økt – og vi ser at også de profesjonelle aktørene merker denne pågangen fra folk. I tillegg har enkelte miljøer fått øynene opp for hvilke fordeler vårt produktspekter betyr, så vi venter oss en fortsatt vekst i 2021. Men vi er rolige og sindige mennesker her hos oss, så vi jobber traust videre med vårt. Det tror jeg folk setter pris på. Vi merker på den økende kundetilstrømningen at fremtiden kommer til å bli lys, sier en optimistisk Spangen.

Malerbransjen

-I Buskerud er det flere malerbedrifter som har fulle ordrebøker, i alle fall frem til sommeren neste år. Det sier malermester og proffselger for Jotun, Thomas Iversen fra Drammen. Han dekker hele Buskerud for malingsfabrikanten. Han kan fortelle om lyse utsikter for neste år han også. Likevel innrømmer han at det blir spennende å se utviklingen, når man ser på hvor få nye igangsatte bygg man ser. Så langt er det imidlertid ingen mørke skyer å skue i horisonten, slår han fast.

Det er fulle ordrebøker hos flere av våre kunder også for første halvår 2021, sier malermester og Jotun Proffselger Thomas Iversen.

-Hvordan går det med den nyetablerte malerlinjen ved Åssiden videregående?

Der har vi halv klasse i år, og halvparten av dem igjen er ute i praksis allerede nå. Rekruttering til yrket er mitt hjertebarn, så jeg er veldig fornøyd med at vi har greid å holde klassen i sving også i dette året. Og jeg har et inntrykk av at vi har fått en malerlinje som er kommet for å bli, sier Iversen.

All time high

-Hos oss har det faktisk vært «all time high», sier en av Stolt Håndverkers nyeste samarbeidspartnere, Lars Petter Rustand i Jordan. Faktisk har det vært sterk etterspørsel etter noen av kvalitetsmalerverktøyene fra Jordan. Så sterk at man har måttet jobbe hardt for å greie å skaffe nok:

-Ja, det er riktig. Ofte er det råstoffene, eller kanskje til og med selve produksjonskapasiteten som er utfordringen. Se bare på det å lage et skaft til en malerrulle: Det er jo ingen utfordrende prosess rent teknisk, skulle man tro. Likevel har vi hatt vår fulle hyre med å skaffe nok. Dette skyldes så klart ikke bare proffmarkedet, selv om det også er veldig positivt om dagen.

Hos oss har det faktisk vært «all time high», sier en fornøyd Lars Petter Rustan hos Jordan.

Men vi har sett en utvikling der nordmenn flest heller pusser opp hjemmet sitt. Framfor å bruke penger på andre ting i dette spesielle året vi er i ferd med å legge bak oss. Det er kanskje en utvikling som vil fortsette inn i 2021. Jeg tror at både vi og malerbransjen generelt kan se neste år i møte med positiv forventning. Samtidig skal også vi være bevisste på fremtidige malergenerasjoner. Vi er spente på hva Stolt Håndverker kan bidra med i så måte. Alle gode krefter må jobbe sammen for å bidra til en fremsnakking av yrkesfagene, understreker han.

Les også: Er du i tvil – velg deg et yrkesfag!

Annonse

Annonse