Flere rørlegger lærlinger enn noen gang

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aldri har så mange hatt lærekontrakt. For noen år siden ville ingen bli rørlegger. Nå setter rekrutteringen den ene rekorden etter den andre.

2.187 løpende lærekontrakter. Det var status for rørleggerfaget ved årsskiftet. Det er nesten en femdobling siden 2008. Dessuten søker flere enn noen gang rørleggerlinjen på videregående skole, skriver Nemitek.no

Bransjen sammen 

– For sju–åtte år siden var det helt svart. Ingen ville bli rørlegger. Det var trist, og søkertallene ble dårligere og dårligere, sier fagsjef Eli Hermine Heyerdahl Eide i Rørnorge. 

Hun roser et handlekraftig styre i organisasjonen for å kjøre på for rekrutteringen. 

– Søkertallene til rørleggerlinjen har økt fra 636 i 2012 til 867 i år. Dette er det ingen andre fag som har fått til. Det handler om hva dere gjør, sa hun til deltagerne på Rørnorges årlige samling for små og mellomstore bedrifter. 

18.157 rørleggere 

– De unge rørambassadørene snakker bedre med folk som går på ungdomsskolen enn det vi som begynner å få grått hår eller høyt hårfeste, gjør, mener hun. 

Også det totale antallet rørleggere har økt: Til nyttår hadde Norge 18.157 rørleggere i arbeid. 

Administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge etterlyser krav til hvem som kan kalle seg rørlegger.  – Nå kan hvem som helst kalle seg det. Markedet for rehabilitering, ombygg og tilbygg er cirka 95 milliarder kroner. Det er lett å være useriøs: Det er få kontroller og de billigste får jobbene foran de kvalifiserte.

Annonse

Annonse