Skolene vil mer enn gjerne ha et inqpirasjonsmagasin for yrkesfagene.

Finn din plass i en bærekraftig fremtid!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette har vi ventet på! Slik er det samstemte svaret vi har fått. Etter at vi i Stolt Håndverker gikk ut og spurte ungdomsskoler og videregående skoler om de ønsket seg et yrkesfag-magasin. Et magasin som forteller om mulighetene innenfor bygge- og anleggsbransjen. Yrkesfagene – industriens muligheter. Altså et magasin som fremsnakker alle de spennende yrkene som bransjene byr unge mennesker på.

Responsen var intet mindre enn overveldende. Noen dager var vi faktisk ikke i stand til å besvare alle henvendelsene vi fikk rundt dette: Lærere, rektorer og rådgivere om hverandre ringte, sendte mailer og sms for å bekrefte sin interesse. Ikke bare det, det ville vite om dette ble noe de kunne abonnere på, om hvor mange magasiner vi kom til å lage hvert år, og så videre.

Når kan vi få det?

Samtidig hadde de også et ekstra spørsmål de sto samlet om, nemlig når kan vi få det? Aller helst ville de ha det med en gang. Skolene gav uttrykk for at et slikt inspirasjonsmagasin, som forteller om de forskjelligste yrker innen industri, bygge- og anleggsnæringen: Hva de innebærer – og ikke minst intervjuer og videoer med ungdommer som allerede har valgt linje på videregående. Som vet hva de skal gjøre neste år, og som faktisk er i sving med sin lærlingekontrakt i lommen: De ville høre mer om det, fordi de kjente på at selv om det muligens finnes en del teoretisk informasjon rundt dette, ville de gjerne ha et magasin som samlet alt. Slik at de alltid har svar på rede hånd når elevene spør – eller det begynner å bli tid for å velge videre utdannelse eller yrkesvei.

Gi oss magasinet så snart som mulig, er det samstemte svaret fra skolene. (Illustrasjonsfoto)

Leverandører

Når det så gjelder NÅR de kan vente å få det, måtte vi fortelle dem at dette avhenger av hvor raskt vi får med oss mange nok leverandører. Som forstår hvilken enestående mulighet dette er: Her kan alle aktører i bransjen, både leverandører, skoler, opplæringskontor og for den saks skyld bedrifter, kanskje spesielt industribedrifter – snakke direkte til ungdommene. Dem som kommer til å bli dine- eller i alle fall bransjens medarbeidere om får år. De som om kort tid kommer til å være påvirkere – eller til og med beslutningstagere for hva som skal velges av utstyr, materialer og samarbeidsavtaler. Så vi er ganske sikre på at det blir en massiv respons fra bransjen også på dette.

Derfor blir svaret vi gir til skolene: Så raskt det bare lar seg gjøre rent praktisk. Selv om de allerede gjerne ville hatt det for hånden.

Så er det klart at vi når vi nå har bestemt oss for å åpne muligheter for at leverandører, bedrifter og andre kan få være med oss på reisen, er det viktig at dere gjør gjennomtenkte valg. For her kan du faktisk ha funnet den kanalen som løser den største utfordringen du som leder i en håndverksbedrift. Eller en industribedrift eller leverandør av utstyr og materialer har i de kommende årene: Nemlig hvor skal du få tak i de medarbeiderne og fremtidige kundene du trenger?

Selv om både bygge- og anleggsbransjen og industrien har hatt gleden av mange østeuropeiske medarbeidere, kan vi ikke satse på det fremover (Illustrasjonsfoto)

Har vi nok folk

-Jo, men bygge- og anleggsbransjen står i stampe akkurat nå, hører vi enkelte si. Og mange føler på det, dette er det overhode ingen tvil om. Men: Det er jo nettopp når markedet er vanskelig at det er om å gjøre å satse. Det er da vinnerne skapes. For signalene er tydelige: Allerede i inneværende år er trendene i ferd med å snu. Og for 2025 er det varslet både fra politikere og andre at vi kommer til å se en vekst som har hørt til sjeldenhetene i det siste. Og året etter mener i alle fall optimistene at man kan komme til å se enda bedre resultater. 

Det er da spørsmålet vil melde seg: Har vi nok kvalifisert arbeidskraft til å løse de utfordringene vi vil komme til å møte? For dersom det blir kamp om medarbeiderne, vil vi se noe enda tydeligere. Mange av dem som har reddet både industrien og bygge- og anleggsbransjen de senere årene, nemlig østeuropeerne, kanskje ikke lenger er å få tak i. I alle fall ikke på langt nær i slike mengder som man har sett de senere årene. Så hva gjør man da? Da kan det hende man må ut på et allerede presset arbeidsmarked for å søke etter folk som man allerede burde hatt tilgjengelig. Og det kan bli dyrt. Forferdelig dyrt.

Så har du muligheten til å løse morgendagens utfordringer! Vi er utrolig glade for å ha fått den voldsomme og positive responsen fra skoler, lærere, rektorer og rådgivere. Og vi er om mulig enda mer entusiastiske over å kunne dele denne unike muligheten til å rekruttere, påvirke og samhandle med fremtidens medarbeidere og kunder. 

Det er nå vi legger ut på en reise inn i fremtiden. Blir du med oss og ungdommene videre?

Annonse

Annonse