Her blir Vincent Henriksen kåret til årets medarbeider i 2018.

         – Fagbrevet har gitt meg yrkesstolthet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vincent Henriksen (27) er godt fornøyd med yrkesvalget som murer. – Det fine med å mure er at jeg ser det vokser og at bygg i mur har enormt lang levetid, sier han i intervju med utdanning.no.

– Jeg var alvorlig skolelei og i åttende klasse hadde jeg ingen motivasjon til å fortsette. Tanten min insisterte på at jeg måtte få meg en utdanning. Forslaget hennes var ett håndverkerfag, og det endte med at jeg valgte murfag.

Noe av det som gjorde valget enkelt var at jeg fikk lønn fra dag én, et trygt yrke, minimalt med tid på skolebenken og mye praksis.

Fagbrevet har gitt meg yrkesstolthet og jeg er den stolte eier av en sølvmedalje i NM i muring, er sensor i prøvenemnda, og til tross for at jeg var skikkelig skoletrøtt så er jeg midt i en treårig ingeniørstudie på teknisk fagskole.

Både inne og utearbeid

Vi jobber hele året. Det fins mange løsninger for produkter med frostvæske og er det for kaldt – grensen er minus femten grader – jobber vi innendørs. Andre ting jeg murer er isopormurblokker, tørrmur, skifer, flislegging, leca og støper fundamenter. Montering av peis og ovner er en velkommen inne jobb når det er kaldt ute.

Hva kreves for å kunne jobbe med dette yrket?

– Jeg tok Vg1 og Vg2 Bygg og anlegg. Så hadde jeg en toårig læretid og ble fast ansatt i samme firma. Du kan også gå Vg1 og ha en treårig læretid. Det er en veldig fin løsning for dem som ikke orker å sitte på skolebenken mer enn de må.

Det kreves ikke at du er i olympisk form og selve jobben er god trening. Vil legge til at vi håndverker ofte har en sær humor og det kommer godt med å kunne le av det meste.

Hva liker du best med yrket ditt?

– Det jeg liker best med yrket mitt er at vi gjør mange forskjellige typer jobber og at det vi former står i «evig» tid. Noen jobber betyr at jeg må reise rundt i landet, og det er veldig gøy.

Aller best liker jeg å mure murstein i et lag, slenge mer eller mindre dårlig vitser og produsere så det spruter.

Jeg vil også anbefale yrket til de som ønsker å komme seg raskt ut i jobb, tjene penger fra dag en og ikke ta opp studielån.

Hvilke andre muligheter finnes innenfor yrket?

– Noen spesialiserer seg i for eksempel flislegging og våtrom, andre foretrekker peis og pipe, eller gjør som meg og jobber for det meste med fasader. Du kan bli praktisk prosjektleder, undervise eller starte eget firma.

Andre muligheter er å bygge på utdanningen etter hvert og ta mesterbrev eller ingeniørutdanning.

Hva kan man forvente i lønn i dette yrket?

– En gjennomsnittslønn er et sted mellom 400 000 og 500 000 kroner i året. Om du vil jobbe mer, ta mer ansvar eller starte for deg selv, så tjener du fint over dette

Annonse

Annonse