Plumbeline 2
Ida Meldgaard mener at flere burde kjenne til mulighetene for å bli voksenlærling. Supeert for dem som har valgt litt feil, er hennes oppsummering.

Et år med glede og spenning

Det virket liksom så selvsagt når vi først kom på det: En rekrutterings-portal for yrkesfagene, som også tar for seg lærlinger og yrkesfagstudenters hverdag. Endelig en portal som gjør det «alle» snakker om: Å fremsnakke yrkesfagene, og få mange flere til å bli interessert i de spennende fremtidsyrkene.

Vi har snakket med massevis av lærlinger. Her er Henriette, som jobber som rørlegger.
  • Intervjuer
  • Reportasjer
  • Videoer
  • Content
  • Skolebesøk
Her er en av våre lesere som er blitt intervjuet både da vi var helt nye, og på nytt igjen nå…

Tankene kom en litt gråkald novemberdag i 2019. Men for oss som står bak Stolt Håndverker, er det aldri langt fra tanke til handling. Vi har begge lang erfaring i å jobbe med medier innen bygge- og anleggssektoren. Så vi startet planleggingen ganske med en gang: Domenet ble kjøpt, og tanken om en portal vokste raskt de nærmeste par månedene. 

Pandemien

Etterhvert sto det klart for oss at vi trengte en solid samarbeidspartner for å skape portalen vi drømte om. Valget falt på «Fjellvann». Der fant vi den kompetansen vi trengte. Etter noen innledende runder i januar 2020 gikk de i gang med programmeringen som måtte til. For at drømmen vi hadde om å skape «den råeste portalen for ungdom» skulle la seg realisere. Vi var derfor langt over halvveis inn i virkeliggjøringen av portalen da sjokket kom den 12. mars 2020: Landet stenges ned på grunn av den pandemien som skulle komme til å bli en så sterk belastning for oss alle. Og koste opp mot 800 menneskeliv det nærmeste året.

Det skapte rimelig nok en rekke utfordringer for oss. Men det var aldri noe alternativ for oss å vente, eller for den saks skyld avlyse prosjektet. Vi følte at den samfunnsbyggingen som vi så dette som, var verd får fulle innsats – og vi gikk derfor inn i prosjektet med alt vi hadde.

De lange månedene

«All begynnelse er vanskelig» sa i sin tid Johann Wolfgang von Goethe. Og vi har fått erfare til de grader hvor rett han hadde i det. Å skape en helt ny medieportal midt under en pandemi er umulig, var det mange som mente. Og selv om «alle» vi snakket med var enig med oss i at Stolt Håndverker var noe bransjen hadde ventet på: Det skulle gå mange og lange måneder før vi fikk oppleve suksessen vi tørstet etter. En av våre samarbeidspartnere uttrykte den sterkeste støtten vi har hørt til nå: «Det finnes ikke penger nok i verden til å betale for det dere gjør». Massevis av superpositive kommentarer av typen: «Vi liker alt dere sier, men vis oss hvorfor vi skulle velge dere blant alle dem som gjerne vil ha markedspengene våre». Det gav oss styrke og kraft til å jobbe videre, men ingen penger i banken.

For Stolt Håndverker er og blir et kommersielt prosjekt. Selv om mange blir ærlig og redelig overrasket når de får høre at vi ikke mottar fem øre i statsstøtte, er det slik det må være. Ikke at vi ikke har vært i kontakt med politikere både lokalt og på Stortinget, som ivrig applauderer det vi gjør: Nær sagt alle partier har respondert positivt på våre henvendelser. Til og med en av Stortingets 2. nestledere har invitert oss til å fortelle mer om prosjektet vårt. Men i likhet med næringslivet ellers, har politikerne vært mer enn tilbakeholdne med å støtte prosjektet vårt.

Det nye året

Ønskene om et «Godt, nytt år» har aldri vært mer dypfølt og betydd mer for oss som står bak Stolt håndverker enn begynnelsen av 2021. Heldigvis skulle det vise seg at en del av dem som til da hadde «sittet på gjerdet» ble med oss på ferden videre, fordi de tok konsekvensen av det de sa: Dere trengs virkelig, for vi er nødt til å rekruttere flere unge til yrkesfagene. Bedrifter som Jordan, Jotun, Miljømal, Pipelife og Hunton fabrikker var blant pionerene, som har vist vei. Etterhvert som månedene har gått fram mot vår første fødselsdagsfeiring, har stadig flere blitt med oss.

Både i vår leverandøroversikt og som sponsorer når vi skal besøke ungdomsskoler og videregående skoler. Der skal vi reklamere videre for at ungdom skal satse på en karriere i yrkesfagene. Både Hultafors, Essve, Moelven og Bacho er solide støttespillere som betyr mye for oss. Og det er blitt flere enn vi greier å nevne som er blitt med oss på laget. Laget vi trenger å bygge for gjøre jobben vi ønsker å fortsette å gjøre for å bidra til å trekke ungdom med i yrkesfagenes rekker. 

Glede

Når vi nå skal ut på skolebesøkene, kommer vi til å lage egne magasiner for å fortelle ungdommene om mulighetene i yrkesfagene. Da er det de lokale bedriftenes tur til å kunne være med på å støtte opp om Stolt Håndverkers aktivitet. For dermed kan de også også bidra til rekruttering til bygge- og anleggsbransjen. Den 11 mai 2021 feiret vi litt stillferdig vårt ett års jubileum. Men vi gjorde det svulmende av stolthet og glede: Over det vi har greid å skape på dette første året, og også med tanke på det vi vet vi skal skape videre.

Våre gode samarbeidspartnere på skolebesøkene. I tillegg kommer hovedsamarbeidspartnerne, som vi nevner i artikkelen.

Samtidig vil vi benytte denne anledningen til å oppfordre alle som leser dette til å tenke seg enda en gang om . Og vurdere om de ikke skal bidra til den samfunnsinnsatsen Stolt Håndverker står for: Vi vet at Norge vil komme til å mangle titusenvis av håndverkere i årene som kommer. Dersom vi altså ikke lykkes med å øke rekrutteringen. Bortsett fra i Oslo ser det heldigvis ut til at trendene er i ferd med å snu. Men det er mye arbeide som gjenstår før vi kan si at vi er i mål. Rekrutteringsarbeide kan ikke gjøres en gang for alle – og så være «ferdig». Det må fortsette kontinuerlig. Fordi vi hele tiden må bidra til at bedriftene innenfor bygge- og anleggssektoren stadig får et tilsig av unge og entusiastiske medarbeidere. Dette er et arbeide vi trenger å gjøre sammen: For bransjen, for hverandre og for landet. 

Det har vært en fantastisk reise så langt – Hjertelig velkommen til å bli med oss videre!

Jørn Wad Anita Lindberg

Ansvarlig redaktør Daglig leder