Du blir rett og slett lykkelig når reparasjonen er OK
-Jeg var ganske tidlig sikker på hva jeg ville bli. Det har alltid vært en interesse, dette å skru på ting. Så noe mekanisk måtte det bli. Og anleggsmaskiner er avgjort drømmejobben. Det kan til og med gi en følelse av lykke.
Andreas Nygårdsæter er 19 år, og kommer fra Kongsvinger. Han er opptatt av at han har funnet seg et yrke hvor han hver dag kan glede seg over at han får til ting. Det gir en slags følelse av lykke, sier han til Stolt Håndverker.
-Det er viktig for meg, og en av mange grunner til å ønske denne jobben. Det er avgjort mer krevende å være anleggsmekaniker enn bilmekaniker, men for meg av dette et bevisst valg, slår han fast.
Lykkelig
-Jeg får nye utfordringer hele tiden, og det betyr jo at man utvikler seg også. Det er mye motorer og gearkasser som skal overhales, nye komponenter skal inn, og det er virkelig spennende. Det er et varierende yrke, og det er klart at det er en del olje, fett og «klin» involvert. Men det hører med, og er en del av en spennende jobb.
-Er det store forskjeller på om det er en dumper eller veiskrape du skal skru på?
-Ja, det er klart, smiler han, og tørker svetten. Han forklarer villig vekk om de forskjellige utfordringene de har, og hvilke løsninger som kreves. Nå har han riktig nok ikke vært lærling mer enn et halvt år, men man kommer raskt inn i de mer rutinemessige oppgavene, kan han betro oss.
Lite teori
-Er du glad i å lære?
-JA, det er i alle fall helt sikkert, kommer det kjapt. Og han forsikrer at det overhode ikke er mye teori å lære heller. Instruksjonene er riktig nok i hovedsak på engelsk, så det må du kunne. Men har du interessen, så er det en bagatell å lære seg rett og slett. Du merker nesten ikke at det er nytt stoff, sier han med et smil som er ofte på plass i det svette ansiktet.