Foto: Privat

– Det er aldri for sent å bli håndverker – uansett alder!

– Hvis man kjenner på trangen for å bli lærling, uansett yrkesvei – mann, dame og alt der i mellom, og samme hvilken alder – det er aldri for sent å bli håndverker. Man har morsomme, varierte dager i all slags vær!, sier lærling Sindre Frivik. 

Han er 27 år gammel, fra Jessheim i Ullensaker kommune i Viken. Interessene hans ved siden av jobb er møbelsnekring, tegning, matlaging og styrketrening. Han har en bachelor i markedsføring og idrettsledelse, men etter endt bachelor fant han ut at det ikke var noe han ønsket å jobbe med.

–  Jeg hadde tenkt på å bli tømrer en stund, men hadde det ikke vært for at en kompis allerede hadde tatt lærlingløpet som voksen, er det ikke sikkert jeg hadde turt å hoppe i det selv, på tross av ønsket om å bli tømrer.

Jobber du som lærling fortsatt i dag?

– Ja, Jeg jobber fortsatt som lærling – om alt går som planlagt går jeg opp til svenneprøven i september 2023. 

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling?

Eneste erfaringen jeg hadde med tømrerfaget fra før av, er at faren min jobbet som tømrer og drev tømrerfirma i om lag 30 år, samt at jeg derfor har vært på utallige byggeplasser iløpet av oppveksten. 

Var det vanskelig å få seg jobb/lærlingplass? Og hvordan kom du i kontakt med arbeidstedet hvor du nå jobber?

– Den første bedriften jeg kontaktet om voksenlærlingplass – en bedrift jeg ble tipset om, da jeg ikke ønsket å være lærling i faren min sitt firma – tok meg inn til intervju og var villige til å gi meg sjansen, noe jeg er veldig takknemlig for. 

Hvordan var det å begynne som lærling?

– Å begynne som lærling var først og fremst veldig gøy og læringskurven var bratt. Men jeg har vært lærevillig, nysgjerrig og gledet meg til å gå på jobb hver dag. Og selv om jeg i første omgang går opp til svennebrevet i september, som nevnt, ønsker jeg å gå videre på Mesterbrev, samt potensielt ta utdannelse innen taksering, da jeg vil bli best mulig tømrer og få mer kjøtt på beinet i en både givende, men også krevende bransje. 

Tømrer Sindre Frivik i aksjon (1 min varighet)

Har du en sprø eller morsom opplevelse som lærling du har lyst til å dele?

– En morsom eller sprø opplevelse som lærling må være at jeg lånte bilen til sjefen min – og imens jeg ryddet ut av den, inn på lageret så gikk det snøras fra taket og smadret bilen, slik at den måtte vrakes. Det var ikke spesielt gøy der og da, men i ettertid har vi kunnet spøke med det, og sjefen min tok det veldig greit. Heldigvis! Så til alle lærlinger som er redd for å drite seg ut – det kunne vært verre!

Har du noen råd til andre som har lyst til å begynne som lærling innen håndverkerfaget?

– Hvis man kjenner på trangen for å bli lærling, uansett yrkesvei – mann, dame og alt der i mellom, og samme hvilken alder – det er aldri for sent å bli håndverker. Man har morsomme, varierte dager i all slags vær! 

Hvis du fikk bestemme reglene for lærlinger i arbeidslivet. Er du noe du ville endret?

– Hvis jeg kunne endret én ting, i det minste for de som er voksenlærlinger, så er det høyere lønn. Det er jo tross alt voksne mennesker som velger å bli lærlinger, som da kanskje går fra en godt betalt jobb til å gå betraktelig ned for å få den jobben de potensielt brenner for.