– De to siste årene som lærling har vært de mest gøyale i mitt liv

Jeg har vært med på mye forskjellig, som å være med på bygge terrasser, rehabilitering og nybygg. Der har jeg vært gjennom alt fra reisverk, til tetting av huse, til kledning og til listing. Jeg har vært med på alt om hvordan man bygger et hus. Og dette har gitt meg en utrolig mestringsfølelse. Jeg synes også det er kult å kunne vise og si til folk at dette har jeg bygd.

William Baasland Punsvik er 20 år gammel og kommer fra Kristiansand.

På fritiden liker jeg å trene og være sosial, derfor passet tømrer yrket fint for meg som er glad i aktivitet, forteller han.

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling?

Før jeg startet som lærling hadde jeg ikke tatt i en hammer. I dag er jeg veldig glad for at jeg hadde en ivrig rådgiver på ungdomsskolen som anbefalte bygg og anleggsbransjen. I dag angrer jeg ikke et sekund på det valget jeg tok. Jeg har vært lærling for Kim Domingos og han har betydd veldig mye for meg og for min utvikling fra lærling til fagmann.

Jobber du fortsatt som lærling?

Jeg var lærling i litt over to år, men nå har jeg bestått svenneprøven og er endelig tømrer. Å jobbe som lærling er utrolig gøy. Man lærer nye ting hver dag og man blir aldri ferdig utlært. Som lærling lære man mye på kort tid å får kjenne veldig på mestringsfølelse.

Hvordan kom du i kontakt med bedriften du nå jobber i?

Jeg ønsket ikke å være i et stort firma. Å velge et lite firma har passet meg ypperlig da jeg har fått et veldig godt bånd til både sjef og kollegaer. Med god hjelp fra skolen og opplæringskontoret, fant jeg det riktige firmaet ganske fort. Heldigvis var de interessert i å sjekke meg ut og vi fant tonen kjapt. 

Jeg tror at valget om å jobbe i et mindre firma, har formet meg til den personen og fagmannen jeg er i dag.

Hvordan var det å begynne som lærling?

De to siste årene som lærling har vært de to gøyeste årene i livet mitt, hvor jeg har lært så sinnsykt mye. Da jeg startet læretiden kunne jeg veldig lite om snekring. Jeg måtte lære meg hvordan jeg slo inn en spiker, hvordan jeg kuttet med sirkelsag og hvordan jeg brukte et vater.

Noe av det jeg fant fort ut av, var at jeg måtte finne ut mye på den harde måten. Nemlig med å prøve og feile. Men det var den beste lære for meg, det og feile å lære av det. Så etter mye feil måling, mange feile kutt, og utallige bom på spikeren, har jeg nå virkelig fått føle på mestring.

Jeg har vært med på mye forskjellig, som å være med på bygge terrasser, rehabilitering og nybygg. Der har jeg vært gjennom alt fra reisverk, til tetting av huse, til kledning og til listing. Jeg har vært med på alt om hvordan man bygger et hus. Og dette har gitt meg en utrolig mestringsfølelse. Jeg synes også det er kult å kunne vise og si til folk at «dette har jeg bygd.»

Tidlig i læretiden min startet jeg en Instagram konto hvor hensikten i første rekke var å promotere bygg og anleggsbransjen. Dette har vært en veldig gøy del av min reise som tømrer lærling, det å inspirere andre og vise hvor mye jeg brenner for faget.

Har du en sprø eller morsom opplevelse som lærling du har lyst til å dele?

Innen bygg- og anleggsbransjen er det ofte mye humor. Jeg fikk erfare det tidlig. Den første uka i min læretid ba sjefen meg om å gå til bilen for å finne «øyemålet». For å si det sånn, det fant jeg ikke. Først etter en times leting, uten å finne «øyemålet», fortalte de meg sannheten. Tror jeg aldri har følt meg så dum før. ?

Har du noen råd til andre som har lyst til å begynne som lærling innen håndverksfagene?

Mitt eneste råd er, gjør det. Bare gjør det, hvis du har en liten lyst. Håndverker faget er givende, lærerikt og utrolig praktisk. Det å kunne tjene penger fra en så ung alder samtidig som man får seg utdanning, er en fantastisk mulighet. Denne utdannelsen har gjort at jeg allerede i en alder av 20 år har kjøpt meg bolig, som jeg skal pusse opp selv. Dersom man har fagbrev, kan man alltid gå tilbake til noe. Faget har mange fordeler. Man har fast jobb, man tjener penger og man får ekstremt mye erfaring. Yrkesfag handler ikke bare om det teoretiske eller praktiske, men også læren om å møte kunder, håndtere situasjoner og skape relasjoner til kollegaer og andre i yrket.

Så, tømring er ikke bare  jobb for meg. Tømring har blitt en livsstil, nesten som en hobby som jeg tjener penger på. Jeg er stolt av faget og jobber hver dag for å bli bedre.