Eli H Eide leder Ingerborg-nettverket. Det består bare av kvinner.
Eli H. Eide har stått i spissen for Ingeborg-nettverket siden starten. Nettverket har kun plass for kvinner.

De flinkeste fagarbeiderne får kremjobbene

-Det er jo de aller flinkeste fagarbeiderne i bedriften som får de beste jobbene. Sånn blir det helt naturlig. Så jeg håper ikke det at vi snakker om at en fagutdanning er en god start på karrieren gjør at noen tenker at det å bli fagarbeider ikke er «bra nok». Det å prøve å bli så god som mulig i faget ditt gjør det moro å jobbe og det betyr også at du får mer spennende jobber.

Eli H. Eide er fagsjef for energi- og miljøsjef i Rørentreprenørene Norge (Rørnorge), og har i tillegg til å ha gått i lære som rørlegger bygget på med teknisk fagskole, økonomi og lederutdannelse fra BI, forskjellige jobber i bransjen og mangeårig arbeide som avdelingsleder og i opplæringskontor før hun for noen år siden ble hentet inn til hovedkontoret i Rørnorge. Hun er ikke i tvil om at et svennebrev er en helt glimrende begynnelse:

Fagarbeiderne

-Et svennebrev kan brukes til veldig mye: For det første kan du altså som sagt bli den aller dyktigste innenfor faget ditt i bedriften du jobber og leve et lykkelig liv som håndverker. Har du et svennebrev, er resten opp til deg, slår hun fast. Og forteller videre at hun selv bygget på med 2-årig teknisk fagskole, en utdannelse mange bruker som et springbrett for å bli prosjektledere i større bygg, men det er også mange som tar bachelor eller masterutdannelse på toppen av et svennebrev, og det er jo helt topp, slår hun fast:

-Da ligger fremtiden åpen for deg. Da kan du for eksempel komme i betrakting for å ansvar på større bygg, minner hun om. For kravene til kompetanse er allerede svært høye, og de kommer bare til å stige. Om du skal starte egen bedrift er det for meg en selvfølge at du bør ta et mesterbrev. Det bør være minstekravet til kompetanse for bedriftsledere i rørbransjen i fremtiden, slik jeg ser det. Så jeg håper vi får en endring på lovverket også snart, slår hun fast.

-Men også administrative jobber står åpne da?

-Ja, for eksempel innen HR, administrasjon eller økonomi. Har du et svennebrev så kan du stammespråket, ikke sant? Du vet hva som gjelder. Da får du raskt troverdighet hos alle fagarbeiderne, ganske enkelt fordi de merker at du vet hvordan hverdagene deres er, forklarer hun.

Svennebrev

-Men la meg endelig slå et slag for svennebrevet: Det er ikke slik at vi alle skal gå videre etter et svennebrev. Det kan være nok, og det ER jo egentlig nok. Når man har det i hånden, kan man gå inn i arbeidslivet med hevet hode. Blir du også den flinkeste rørleggeren innenfor ditt segment, har du massevis av spennende oppgaver foran deg. Men det er likevel grunn til å nevne at du har utrolig store muligheter om du først har et svennebrev. Det åpner en masse dører, og dersom du har hatt noen i livet ditt som har plaget eller mobbet deg, kan du finne gode måter å ta igjen det på her, sier hun.