Overflateteknikk
Overflateteknikk passer for både jenter og gutter, slik de aller fleste håndverksfagene gjør.

Bygg Reis Deg 2021 ble et treffpunkt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygg Reis Deg 2021 ble et treffpunkt for både byggebransjen og mange bygginteresserte publikummere. Til tross for at det ble en liten skuffelse rent besøksmessig: I motsetning til et forventet besøkstall på 40.000, endte man opp med 34.443 som offisielt tall. Og for å komme dit, måtte utstillingen denne gang «redde seg i land» med godt over 7.000 besøkende på lørdagen. Dette er messens siste dag, hvor det tradisjonelt er glissent mellom de profesjonelle besøkende.

Når det er sagt, gjorde det bransjen godt å endelig kunne møtes fysisk igjen, etter lange koronamåneder. Riktig nok med en bransje som har gått så det suser igjennom mesteparten av pandemien. Men den er hardt prøvet i det siste både når det gjelder sterkt økende prisbilde og til dels utfordrende hva mannskap angår. Massevis av østeuropeere har enten reist hjem for godt. Eller de holder seg hjemme etter å ha blitt truffet av det som ofte har blitt oppfattet som urettferdige karanteneregler satt av norske myndigheter.

NB i Overflateteknikk ble arrangert under årets Bygg Reis Deg.

Treffpunkt

Likevel gjorde det altså godt for bransjen å endelig ha et treffpunkt igjen. Det var en svært god stemning og trivelige standsbesøk. Selv om det altså var noe mer glissent enn vanlig i gåområdene mellom standene. Så er det bare å håpe at bransjen har lært nok under pandemien til at de i større grad kommer til å rekruttere ungdom og unge voksne fra lokalmiljøet. Eller i det minste fra eget land fremfor å satse på innleid arbeidskraft i det omfanget som man har sett de senere årene.

Det er en ren ekstremsport å gjøre seg så avhengig av utenlandsk arbeidskraft som bygge- og anleggsbransjen har gjort i de senere 10-15 årene. Da bygger man ikke opp kompetanse i egen bedrift, men satser heller på rask fortjeneste med billigere arbeidskraft. Dette ser man nok allerede konturene av en endring på, for stadig flere bedrifter tar inn over seg dette. Dermed satser de enten på å bruke den muligheten de har som opplæringsbedrift (man kan til og med registrere seg hos oss i Stolt Håndverker), eller starter et arbeide for å bli det. Har man solid fagkompetanse internt, er det en relativt enkel prosess å bli lærebedrift, og noe som kan varmt anbefales.

NM i overflateteknikk

En av de bransjene som har fulgt med i timen, og til og med endret navn for å vise dette, er Overflateteknikk. I dette faget er det maling, tapetsering og gulvlegging som er de viktigste arbeidsområdene. Men selv innen disse er det mange forskjellige teknikker å lære seg for unge utøvere. For å drive litt reklame for faget, men også får å vise fram sine stolte håndverkere, arrangerer Malermestrenes Landsforbund NM i Overflateteknikk. Der har de har to klasser: Maling og Gulvlegging. Det er en uttagningsprosess på forhånd, og som regel 3 utøvere i hver av kategoriene som er i ilden under messen. Dette er ofte en godt besøkt konkurranse, og slik var det også i år. Vinnerne ble henholdsvis Sander Kvittingen (Maling) og Leon Seilen (Gulvlegging).

Gulvlegging krever ekstrem nøyaktighet. Det vet Leon Seilen, som vant i denne grenen i år.

Vår fotograf tok turen innom Bygg Reis Deg. Han fattet interesse nettopp for Overflateteknikernes konkurranser. Bildene på denne siden er derfor hentet derfra.

Årets NM-vinner i Maling ble Terje Kvittingen fra Os utenfor Bergen.
Annonse

Annonse