Foto: Øystein Iversen Øystein Iversen viser fornøyd frem sitt svennebrev

– Burde vært nøyere kontroll så lærlinger får gå igjennom det de skal

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en periode i læretiden, hvor jeg følte meg litt forbigått, blant annet mye negative tilbakemeldinger. Jeg byttet lærebedrift underveis, og da snudde det. Der ble jeg bare kastet på ansvar, noe som gjorde at jeg fort fikk mestringsfølelse

Øystein Iversen jobber som snekker, er 33 år gammel og er bosatt utenfor Bergen.  Jobben er også fritidsinteressen hans. Ellers er han fortsatt glad å stå på ski, men sjelden det blir tid til det.

Hvor lenge var det siden du begynte som lærling?

-Det er nå blitt 13 år siden.

Hva er bakgrunnen for at du valgte retningen du gjorde i arbeidslivet?

-Det var flere ting egentlig. Jeg var mye med far når jeg var liten, han er også byggmester. Jeg hadde tenkt å gå byggfag rett etter ungdomsskolen, men da ble idrett istedenfor. Grunnen til at jeg begynte på byggfag var faktisk et ønske om å bli brannman. Det endte med at jeg gradvis «ikke ble brannman».

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling?

-Ja, har jo vært med min far, men ikke noe spesielt utover det. Hadde ellers sommerjobb noen år på et byggevarehus.

Hvordan kom du i kontakt med bedriften hvor du hadde praksis?

-Det var en periode hvor jeg ikke viste hva jeg skulle. Jeg var sent ute (september) med å skaffe meg lærlingplass. Jeg ringte rundt til flere bedrifter og lurte på om de hadde ledig læreplass. Jeg måtte ringe mange før jeg fikk napp. Mange bedrifter hadde allerede tatt inn lærlingene de skulle ha dette året.

-Til slutt fikk jeg napp hos OS/Bjørnafjorden kommune. Fikk spørsmål på jobberintervjuet om jeg visste hva 2-4 en var. Da ble det jobb. Det var ikke verre enn det ?

Hvordan var det å begynne som lærling?

-Det var spennende, men det var vanskelige tider også. Var ikke alltid at jeg følte meg helt på topp, men sånn er det bare. Bedriften jeg var hos var det mye variert arbeid.

Det var en periode i læretiden, hvor jeg følte meg litt forbigått, blant annet mye negative tilbakemeldinger. Jeg byttet lærebedrift underveis, og da snudde det. Der ble jeg bare kastet på ansvar, noe som gjorde at jeg fikk mestringsfølelse.

Har du en morsom eller interessant opplevelse i din tid som lærling du har lyst til å dele?

-Jeg ble heldigvis ikke utsatt for disse typiske lærlingsspøkene.

Men en gang vi holdt på en hytte, mistet jeg hammeren ned i luftingen på taket. Vi måtte rive taket på grunn av kondens, forklarte sjefen meg. Jeg var nesten klar til å begynne å rive jeg. Sjefen spøker fortsatt med det, den dag i dag.

Har du noen råd til andre som vurderer å begynne som lærling innen håndverkfaget?

-Man må være litt på. Spør om å få gjøre oppgaver. Ikke vær redd for å ta initiativ. Viktig at du gjør det man må for å lære. Vær interessert.

Hvis du fikk bestemme reglene for lærlinger i arbeidslivet. Hva ville du endret på? Noen tanker om lønnen man får som lærling?

-Synes lønnen er grei nok. Det burde vært nøyere kontroll på hva lærlinger kan utføre. En skikkelig ivrig fyr (tidligere kollega) ble plassert på stilasbygging, i 2 av årene i læretiden. Han gikk derfor glipp av mye viktig lærdom. Lærlinger kan være sløv på å loggføre i bøkene sine. Spesielt i bedrifter i med mange ansatte.  Viktig med variert arbeid, slik at man får god kompetanse på flere ting.

Annonse

Annonse