Her ser du Anas Jarrari i aksjon. Han er en av de nominerte til prisen "årets hyggeligste håndverker" i år.

Anas (21) -Å bli lærling hjalp meg med disiplin og andre aspekter som er viktig for min livsreise

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke bare liker han å være elektriker, men han bruker også tiden sin på å motivere, støtte og veilede barn og ungdom. Han er også nominert til prisen «årets hyggeligste håndverker».

– Han er en 21 år gammel mann, oppvokst på Furuset i Oslo. I tillegg til at han liker å jobbe som elektriker, jobber han også med barn og ungdom på fritida. For han er det ekstremt viktig å ta et samfunnsansvar og være med på å bidra til at man kan formidle det gode man har erfart og sørge for at de slipper å falle i ulike fallgruver som livet kan by på. Ellers fyller han resten av tiden med både familie, trening og venner. 

Hvordan endte du opp på yrkesfag? Tilfeldig? Eller har du alltid visst at det var retningen for deg? 

– Jeg har heldigvis hatt gode forbilder som har vært med på å forklare helheten av den yrkesfaglige linjen. For på skolen lærte man at de med en svak akademisk bakgrunn bør velge yrkesfag. Tvert imot, jeg var allerede klar over mine planer for bransjen jeg var i ferd med å inntre. Jeg hadde også en anelse over hvilke dører en slik yrkesfaglig linje vil åpne for meg i forbindelse med videreutdanning og karrierevalg.

Jobber du fortsatt som lærling? 

– Per dags dato jobber jeg som montør og har bestått fagprøven. Jobber hos Oneco, samtidig som jeg studerer på fagskolen i Oslo for å bli fagskoleingeniør.

Hadde du noe erfaring med faget før du begynte som lærling? 

– Som tidligere sagt hadde jeg en som veiledet meg og informerte meg om elektrofaget. Jeg fikk vite om arbeidsoppgavene, videreutdanningen og karrieremulighetene. Jeg leste en del om faget, men hadde ingen erfaring før jeg startet som lærling.

Hvordan kom du i kontakt med arbeidstedet du nå jobber? 

– Gjennom mine utplasseringsperioder fikk jeg ganske gode tilbakemeldinger og dette førte til at jeg ble tilbudt jobb hos Oneco (tidligere Sønnico).

Hvordan var det å begynne som lærling?   

– Det å gå fra skolebenken og direkte inn til arbeidslivet, følger med en del rutiner og arbeidsoppgaver man ikke er vært kjent med fra før. Dette var noe jeg likte for jeg følte at det hjalp meg i forbindelse med disiplin og andre aspekter som er viktig for en livsreise. Denne overgangen ga meg et vendepunkt i mitt liv og med det fikk det meg til å se på mine planer fra et helt annet synspunkt. Jeg likte dette veldig. Stortrivdes, lærte veldig mye om faget både teoretisk og det praktiske.

Har du angret på yrkesvalget? 

– For meg så angrer jeg selvfølgelig ikke. Ville dette ikke vært noe for meg så hadde jeg bare bygd meg erfaring som kunne vært med meg videre. Dette var det jeg var flink til og lærer stadig noe nytt hele tiden. Ser frem mot å vokse personlig og faglig i de neste årene. 

Har du noen råd til andre som har lyst til å begynne som lærling innen håndverkerfaget?   

– Søk kunnskap og sett deg noen gode delmål som kan være med på å øke motivasjonen. Se på mulighetene og det større aspektet rundt faget du studerer /jobber med. Vær nysgjerrig, og søk kunnskap. Velg deg noen få som kan det du ønsker å gå innenfor og vær en god lytter. Man kommer ikke langt med å planlegge og ikke handle. Ikke sett deg altfor store mål, men legg opp noen få delmål og jobb mot dem sakte, men sikkert. 

Har du et budskap til lærlinger og yrkesskolelever i dag?  

  • Vær hardtarbeidende. 
  • Søk mestring i det du gjør og alltid vær optimistisk.
  • Vær til stede for dine kollegaer og samarbeidspartnere, for du vet aldri når du møter dem igjen i en senere arbeidssituasjon. 
  • Vær positiv og følg drømmen 
  • Jobb mot store drømmer, men utfør dine små delmål først. 

Hvordan var det å bli nominert til årets hyggeligste håndverker? 

Det ble jeg selvsagt glad for. Det er en stor anerkjennelse. Jeg setter veldig stor pris både på nominasjon og stemmer jeg har mottatt.  Det var min prosjektleder som nominerte meg.   

Annonse

Annonse