Kim Domingos
Kim Domingos har tatt initiativet til organisasjonen Håndverkernes Mentale Helse (HMH).

Alt vi har er hverandre!

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Du har sikkert både hørt det og følt det: Bygge- og anleggsbransjen er hard. Du må være tøff for å gjøre det bra her. Kanskje til og med for å overleve i bransjen. Og vi spiller med, alle sammen. Fordi det liksom skal være sånn? Ikke nå lenger. Nå skal vi snu dette, og lage en mer medmenneskelig bransje. Fordi vi trenger det, alle sammen. Og alt vi har, er hverandre.

Ordene kommer fra Kim Domingos, snekker, byggmester, ambassadør for flere kjente merkevarer – og for Stolt Håndverker. Men han har også en annen side, forteller han: En som ikke er så vellykket – som sliter – i alle fall av og til:

Vi sliter

-Det er jo sånn, ikke sant: Av og til så sliter vi. Jeg vet i alle fall at jeg har gjort det, flere ganger. Jeg har gått på trynet, rett og slett. Eller møtt veggen, som det også heter. Det skjer med de fleste av oss, nemlig. Og da trenger vi hjelp. Men den hjelpen er ikke så lett å finne, hverken i samfunnet generelt, eller her i bransjen. Derfor tok jeg initiativet til Håndverkernes Mentale Helse. Dette er en ideell og frivillig organisasjon som bare har ett formål: Å bidra til at dem vi når, får det LITT bedre den dagen vi snakker med dem. Og så kanskje litt bedre dagen etter, og dagen etter det. Og så var det kanskje bare det som skulle til for at hun eller han kom seg videre i livet.

-Har dere noen bakgrunn for å gjøre dette?

-Ja, massevis! Vi er nemlig mennesker, ser du. Og vi kjenner håndverksbransjen. Hverdagene, med alle de superkule opplevelsene, med arbeidet som vi er så stolte av, og som vi gjerne vil fortelle om. Det var derfor jeg selv startet med en Instagram-konto for to og et halt år siden, og som har ført til at mange vet hvem jeg er. I tillegg har det ført til mye annet også: I dag er det massevis av folk som gjør det samme, og har de forskjelligste yrker. Det synes jeg er så utrolig bra! Men så er det dette da: Sosiale medier er ikke for regnværsdagene. Det er mest solskinn og vellykkede løsninger. Det er ikke greit, hverken i sosiale medier eller i bransjen – at man viser følelser.

Vis hvem du er

-Skal dette bli en sånn grine-greie dette da?

-Ja, dersom det er det du trenger akkurat da, kan du gjerne gjøre det. Vi er alt for dårlige til å vise følelser. Bygge- og anleggsbransjen har liksom ikke plass til å være menneske. Men HMH skal jobbe for å endre på dette: Vi er her for deg som trenger noen å snakke med, enten du er på et vanskelig sted i forbindelse med jobben, eller livet ellers. 

HMH har per i dag et styre og etpar støttespillere: Kim Domingos og Jørn Wad sitter i styret. I tillegg har Alexander Nygård Andersen og Anita Lindberg meldt seg som støttespillere. Og så har vi noen få medhjelpere til, men vi har behov for mange flere, viser det seg. 

-Hvordan oppdaget dere det?

-Jeg la ut et par korte filmer på min Instagram-konto, rett og slett. Og reaksjonen lot ikke vente på seg: Vi har allerede snakket med masse folk som takker oss for at vi finnes, og som virkelig heier på oss. Så vi har innsett at vi må synes bedre. Derfor er vi akkurat nå på jakt etter noen som kan hjelpe oss med å lage en litt kul hjemmeside, med en solid chat som gjør at vi kan være til stede for dem som trenger det i en mye større grad enn vi har kapasitet til foreløpig.

Hverandre

Det vil komme en masse aktivitet både i sosiale medier, på den fremtidige hjemmesiden og med telefoner man kan ringe. Men dette er jo ikke gratis å etablere, og derfor må det ta tid. Derfor håper vi på å få med oss flere på denne jobben framover. Vi trenger deg! Nei, ikke alle andre, med DEG! Du som leser denne teksten akkurat nå, og som kjenner at den rører ved noe i deg. Enten det betyr at du trenger hjelp, eller du kanskje har vært på et vanskelig sted i livet, og fått hjelp til å komme deg videre. Da vet du noe veldig viktig som vi trenger å lære av deg – og som de som sliter i dag, har behov for å ta del i. 

La oss gjøre denne jobben sammen, slik at bransjen – og dermed livet – blir litt bedre framover for oss alle. Både oss som er i bransjen idag, og for dem som skal ta over skiftet når vi legger vekk hammeren. Bli med oss: Alt vi har, er hverandre, minner Domingos om.

Les mer om snekkerfaget her

Annonse

Annonse