Annonse



Vi må stå opp for våre videregående skoler!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjære foreldre, ungdommer, politikere og alle som bryr seg om fremtiden til våre unge,

Vi i Stolt Håndverker har en enkel, men viktig oppgave: å fremme yrkesfagene og sikre at ungdommen vår får den utdanningen de fortjener – en utdanning som gir dem stolthet, ferdigheter og en trygg fremtid. Men nå står denne fremtiden på spill.

Innlandet fylkeskommune vurderer å legge ned flere videregående skoler. Dette er ikke bare en beslutning om økonomi og budsjetter. Det er en beslutning som kan knuse drømmene til hundrevis av ungdommer som ønsker seg en yrkesfaglig utdanning, og frarøve lokalsamfunnene de unge menneskene som skal bygge fremtiden. Dette kan vi ikke sitte stille og se på. Dette må vi kjempe imot.

Hver ungdom fortjener en sjanse. Hver ungdom fortjener muligheten til å utdanne seg, der de bor.

Når skoler legges ned i distriktene, mister unge mennesker en livsviktig mulighet. Mange har ikke mulighet til å flytte til større byer eller bruke flere timer på å pendle. Hvordan kan vi forvente at en 15-16-åring skal finne sin vei inn i voksenlivet, lære et håndverk, og bli en verdifull del av arbeidslivet, når vi tar bort den grunnleggende tilgangen til utdanning?

Brudd på barns rettigheter og opplæringsloven

Dette handler ikke bare om følelser, men også om rettigheter. Opplæringsloven § 13-1 sier klart at fylkeskommunen har ansvar for at ungdommen får den videregående opplæringen de har rett på, uansett hvor de bor. Ved å legge ned lokale skoler, setter de i realiteten opp hindringer for ungdommer fra distriktene.

I tillegg har Norge ratifisert FNs barnekonvensjon, som sikrer at alle barn skal ha lik tilgang til utdanning, uavhengig av bosted. Artikkel 28 i konvensjonen fastslår at staten skal sørge for dette – og å legge ned videregående skoler i distriktene er direkte diskriminerende for de unge som ikke har andre alternativer.

En utdanning er mer enn bare fag – det er fremtid

Vi vet at en yrkesfaglig utdanning er en investering i fremtiden. Hver elektriker, snekker, rørlegger, frisør, bilmekaniker eller helsearbeider vi utdanner, er en byggestein i samfunnet vårt. Det er mennesker som gir tilbake til lokalsamfunnet sitt, og som sørger for at vi har et bærekraftig arbeidsliv. Når vi svekker tilbudene i distriktene, svekker vi også Norges evne til å utdanne nye fagfolk, noe som kan føre til alvorlig mangel på arbeidskraft i fremtiden.

Hva skjer med ungdommen vår når skolen forsvinner?

Vi må også stille oss spørsmålet: Hva skjer med de unge som mister den lokale skolen sin? Noen vil kanskje flytte, men mange vil føle at terskelen blir for høy, og vil falle utenfor. Uten et godt, lokalt tilbud er risikoen stor for at flere unge blir stående uten utdanning og arbeid, noe som kan få alvorlige konsekvenser for både individet og samfunnet.

Dette kan vi ikke akseptere. Det er et svik mot de unge. Og det er et svik mot oss som fellesskap.

En sterk oppfordring: Vi kan ikke tillate dette

Vi i Stolt Håndverker oppfordrer fylkeskommunen til å tenke på fremtiden. Vi ber dem om å forstå verdien av lokal utdanning og yrkesfaglig rekruttering. Vi ber dem innse at skoler er hjertet i lokalsamfunnene – steder hvor ungdommer finner veien inn i livet, og hvor drømmer blir til virkelighet.

Vi står ved en korsvei. Valget fylkeskommunen tar nå, vil forme fremtiden til tusenvis av ungdommer i Innlandet. Hvis vi lar dem legge ned videregående skoler, svikter vi vår ungdom og våre lokalsamfunn. Men hvis vi står sammen, kan vi sikre at hver eneste ungdom, uansett hvor de bor, får en sjanse til å lykkes.

Vi kan ikke tape denne kampen – for ungdommens skyld, for fremtidens skyld.

La oss stå opp for våre videregående skoler. La oss stå opp for utdanning, for yrkesfag, og for en fremtid hvor hver ungdom får den muligheten de fortjener.

Med varme hilsener og håp,

Stolt Håndverker

Annonse

Annonse