Annonse



Aldri har flere ønsket å bli rørlegger – og i år er det 300 søkere som ikke kommer inn. Foto: Istock/monkeybusinessimages

Aldri har flere ønsket å bli rørlegger

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år er det 300 søkere som ikke kommer inn. Men det betyr ikke at det blir flere skoleplasser på studiet. – Oversøking er er kvalitetsstempel, sier Eli Heyerdahl Eide.

Rørleggerlinja er mer populær enn noen gang, både blant jenter og gutter, skriver Nemitek.

Ifølge en pressemelding fra RørNorge opplever rørleggerfaget for tredje året på rad en rekordøkning og hele 26 prosent flere jenter enn i fjor ønsker seg til faget.

– Dette er helt fantastisk, sier Eli Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørentreprenørene Norge og prosjektleder for rekrutteringskampanjen «Bli Rørlegger».

Oversøking er et kvalitetsstempel

Til Nemitek forteller Eide om hvorfor hun tror interessen for rørleggerfaget og de 596 elevplassene er økende.

– Det er selvfølgelig flere årsaker, både at det er et spennende fag og at bedriftene er meget velvillige til å motta lærlinger. Vi får også tilbakemelding fra faglærerne i faget om nivået i klassene er i ferd med å endre seg og at det absolutt er «lov å være flink». Det er positivt for læringsutbytte, vi får flinkere lærlinger og faget får en slags eksklusivitet. Oversøking blir et kvalitetsstempel, legger fagsjefen til.

Eide sier det i tillegg er fint å kunne fortelle folk som allerede er i rørbransjen, at det nå for tredje året på rad er «all time high» i antall søkere.

– Høye søkertall er en bekreftelse for dem om at de har valgt riktig yrke og det øker statusen blant de yngre.

– Burde det opprettes flere plasser til rørleggerfaget, når vi ser på disse tallene? At det er noen som ikke blir rørleggere fordi de ikke kommer inn?

– Ikke i utgangspunktet, selv om det i år altså er 300 søkere som ikke kommer inn. For å si det på en litt annen måte: Jeg tror ikke advokatbransjen er veldig bekymret for alle som ikke kommer inn på jus-studiet hvert år. Det at det er vanskelig å komme inn, gjør det derimot mer attraktivt. Det er viktigere for oss at de som tar rørleggerfaget faktisk får læreplass i bedrift etterpå, sier Eide.

– Noe de gjør?

– De aller fleste får lærlingeplasser etter skolen, og det er vi veldig glade for, sier hun.

Ikke lenger i 1983

Blant rekrutteringsvirkemidlene til RørNorge, er også en egen nettside kalt blirørlegger.no.

Der fortelles det mye om noe av det du trenger for å bli rørlegger, blant annet teknisk innsikt, være glad i mennesker og det presiseres også at «Du trenger ikke å være verdensmester i diktanalyse, men du må kunne lese og skrive».

– Hvorfor trenger man egentlig ikke være verdensmester i diktanalyse?

Hun smiler litt.

– Det med diktanalyse var vår litt morsomme måte å fortelle at du trenger noen teoretiske grunnferdigheter for å fungere som samfunnsborger, og det gjelder også når du skal bli rørlegger. Det å være rørlegger i 2023 er nemlig noe helt annet enn det var i 1983. Det er blitt et mye mer teknisk yrke, med flere kompliserte fagområder, og mye større sjanse for at noe går feil, sier Eide.

Rørleggerlærlinger

38 skoler i Norge tilbyr utdanning i rørleggerfaget

Det er totalt 596 elevplasser

For skoleåret 2023/24 er det 895 søkere til rørleggerlinja

72 (8 prosent) av søkerne er jenter (mot 57 i fjor)

Rørentreprenørene Norge (RørNorge) er en bransjeorganisasjon i BNL og NHO, med over 630 medlemsbedrifter

13 opplæringskontor samarbeider med RørNorge om oppfølging av rørleggerlærlinger

Til sammen er det 2.187 rørleggerlærlinger i Norge, 7,7 prosent er kvinner

Kilde: RørNorge

Annonse

Annonse