Miljøvern utført av håndverkere med unike produkter
-Vi er stolte av å kunne si at vi var først ute med en teknologi og et produkt som gjør at vi kan fornye glass. Dette er rent miljøvern. Det betyr i praksis at vi kan sørge for «nytt liv» i glassoverflater som er blitt slitt eller skadet av lang tids bruk. Både alkalier og forurensning skader overflatene, og vi kan tilby miljøvennlige løsninger for fornyelse.
Stein Solli i «Overflatexperten» forteller at «ClearShield» ble utviklet i 1981, da Stephen og Karen Buyers undersøkte mulighetene for glass med lavt vedlikehold. Dette ble etterhvert til et hjelpemiddel gjennom et produkt som gir beskyttelse til glassoverflatene ved å forbinde seg med dem.
Miljøvern
-Det sies at alle håndverkere trenger gode produkter for å gjøre jobben. Du vil sikkert mene at «ClearShield» er et slikt produkt?
-Ja, det har du helt rett i. Vi ønsker det grønne skiftet velkommen, for vi har i massevis av år allerede kunnet hjelpe håndverkere med å tilby miljøvennlige løsninger for å gjenskape klare ruter som sikrer god sikt. Alt for mange skifter ut rutene når de ikke er gjennomsiktige nok lenger, men det er ikke alltid nødvendig. Med vårt produkt kan du rett og slett gjenvinne sikten i glassproduktene. Jeg må understreke at det er kun ubehandlet glass vi snakker om. Dersom de er coated på noen måte, altså påført ett belegg, blir det verre.
-Men du mener dette produktet er unikt. Eksisterer det i grunnen noe slikt i våre dager?
-Tja, det finnes jo etterhvert noen produkter som kan kalles kopier eller etterligninger. Men jeg mener at vi har vårt på det tørre når vi slår fast at det ikke er noen som kan gjøre samme jobben som de håndverkerne som velger å bruke «ClearShield», sier han fornøyd. Dette er miljøvern i praksis.
Enkel prosess
-Hvordan er selve prosessen med rensingen av ruter? Et skadet glass rengjøres først for biologisk smuss, deretter renses porene i glasset kjemisk. I noen tilfeller er det såpass skadet at vi må fjerne en del av glasset. Deretter settes det inn med ClearShield, som forandrer glassets egenskaper.
-Det handler om å påføre et produkt som forbinder seg med glassets overflate. Det oppgraderer glasset/gjør det bedre og med andre egenskaper enn nytt glass. Men i likhet med maling varer det ikke evig: Vi regner med at man må ha en ny behandling etter en 10 års tid eller noe slikt, avhengig av hvilke belastninger glasset utsettes for. Så virkningen avtar gradvis, på akkurat samme måte som ved maling av en vegg, forklarer han.
-Hvor stor utbredelse har produktet fått?
-Vi har sikret oss produktet fra tidlig 90-tall, og har en rekke kunder over hele landet. For 3 år siden ble det brukt på kontrolltårnet på Flesland flyplass, hvor man rimelig nok er avhengig av å ha klar sikt døgnet rundt. Da var det 8 år siden vi sist hadde behandlet overflatene der. I høst renoverte vi vinduene på Den Nasjonale Scene som hadde hatt en fasaderenovering i 18 mnd, de fikk ikke glasset rent/blankt, det gjorde vi. Men det er mange glassmestere og andre håndverkere som etterhvert har oppdaget fordelene ved «ClearShield», og som innser at man kan arbeide langt mer miljøvennlig ved å rehabilitere glasset enn ved å skifte det. Dessuten er det jo både ressursbesparende og miljøvennlig å gjøre dette framfor å skifte ut glassoverflatene, understreker han.
Program
-Likevel er ikke det folkene i Ritec (Selskapet bak «ClearShield) har bygget opp, bare et enkelt produkt?
-Nei, det er viktig å være klar over at det vi tilbyr, ikke bare er et belegg. Dette er et helt system, et program som gjennom produktutvikling og nyskaping har blitt det unike tilbudet vi har: Vi tilbyr tilgang til ekspertise for beskyttelse av glass, samt et integrert system som også inneholder renovering, vedlikehold og god beskyttelse. Per i dag brukes det både på fabrikker og ute på glassoverflater som skal renoveres utendørs. Gode håndverkere trenger å hjelpe seg og sine kunder med profesjonelle produkter, og vi er stolte av å kunne fortelle om «ClearShield». Her kan man drive miljøvern som en del av håndverket sitt. Så de ungdommer som kunne tenke seg en jobb som håndverker, og samtidig bidra til det grønne skiftet, burde absolutt vurdere en fremtid som innebærer fornyelse av glassoverflater, inviterer Stein Solli.