Annonse



130 års kompetanse med samme læremester.
130 års kompetanse med samme læremester. Det gjør meg skikkelig stolt, sier malermester Sjur B. Hansen (ytterst til høyre)

130 års kompetanse – med samme læremester

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det gir en sterk stolthet å se alle disse samlet rundt meg. Til sammen har jeg hatt 13 lærlinger, og det er utrolig hyggelig at så mange fant tid til å legge turen innom oss. Mye kompetanse samlet på ett brett, og virkelig hyggelig.

Malermester Sjur B. Hansen i Malermestrene i Oslo var tydelig stolt da han nylig hadde samlet et knippe tidligere lærlinger til en kaffeprat på kontoret en ettermiddag, og Stolt Håndverker fikk sitte ringside. Historiene om opplevelser og tidligere og nåværende kolleger satt løst, og det var mye latter i lokalene denne ettermiddagen.

130 års kompetanse

-Hvor mye malerkompetanse befinner seg nå i dette rommet, ville vi vite.

Det ble regnet på fingre og diskutert en masse årstall før facit lå på bordet: 130 års malerkompetanse – og alt med samme læremester. Det vil si, selv om sjefen sjøl, Sjur B Hansen, selv var ansatt – og da i sin fars firma «back in the day», så var han likevel med på opplæringen av flere.

Jeg er skikkelig stolt av å ha hatt 13 lærlinger, og synes det er moro at så mange tok turen hit i dag, sier malermester Sjur B. Hansen.

-For meg har dette vært både utviklende, spennende, og ikke minst moro, konkluderer han: Det er klart, vi har en jobb å gjøre, og den skal utføres profesjonelt og raskt. Men samtidig har vi alltid passet på å ha det hyggelig på jobb. Det synes jeg fortsatt er viktig, selv om man i en travel hverdag må ha fokus på det som skal utføres, og at kundene får et godt resultat.

Fra 3 uker

Yngstemann i flokken har ikke hatt svennebrevet mer enn tre uker, men det var også folk til stede med godt over 20 års erfaring. Flere hadde også gått ut av yrket, og dette illustrerer på en god måte hvor mange muligheter du har som håndverker: I motsetning til det enkelte synes å tro, så er ikke en håndverkerutdannelse en slags «endestasjon». Tvert imot er det en begynnelse på noe. For mange er svennebrevet et mål man virkelig streber mot, og arbeider hardt for å nå. Når dette er nådd, tar det ofte en del tid før man eventuelt går videre. Andre vil gjerne bli mestere så raskt som mulig, mens atter andre går videre på mer tekniske utdannelser. Man får aldri for mye kompetanse.

-Er du først blitt malersvenn, har du massevis av muligheter. Her hos oss har vi alt fra malermestre til firmaeiere, kranførere, butikksjefer og lærere på videregående. Massevis av muligheter, og man åpner egentlig flere dører enn man lukker ved å bli håndverker, sier Hansen.

Vil ha fler

-Men nå har du hatt de lærlingene du skal ha, er det slik?

-Langt i fra! For meg er det ikke bare et samfunnsansvar man bør ta som bedriftsleder, men også utrolig viktig sett fra et rent bedriftsøkonomisk ståsted: Om man vil sikre sin fremtid som bedrift, bør man uten tvil sørge for å ha lærlinger. Så ofte og så mange man bare har kapasitet til. Hos oss får alltid en lærling en mentor som følger han/henne de første 6 mnd for å få det grunnleggende inn fra en og ikke flere. Dette gir en trygg start på læretiden. 

Det er ikke til å stikke under en stol at det er en kostnadsside ved å ha lærlinger, selvsagt er det slik. Men de langsiktige fordelene ved å ha opplært folkene i bedriften din overgår langt de kortsiktige kostnadene. Og så får man jo mange trivelige bekjentskaper, smiler han. Og rundt ham smiles det gjenkjennende til dette. Blant dem som får det med seg. For praten går allerede temmelig intenst, 10 minutter etter ankomst. Her har man virkelig mye å snakke om.

Annonse

Annonse