Tømrerlærling
Tømrerlærling Jens Henrik Skjeltorp liker best å jobbe utendørs.

Viktig å si ifra om noe blir feil

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Det er avgjort viktig å si ifra om noe blir feil. Da kan det rettes opp enkelt. Det er en del av dette å vokse opp det, at man tar ansvar. Alle gjør feil, og selv om det kan føles litt ekkelt å si ifra om det, er det mye bedre enn å la være.

Jens Henrik Skjeltorp er fra Vestby, og lærling i tømrerfaget. Han er 20 år, og og er snart klar for å ta svennebrevet.

Si ifra

-Jeg hadde egentlig håpet å være ferdig nå ja. Men korona og en del andre ting har gjort at jeg ikke har fått gjennomført det enda. Det kommer nok snart, smiler han. Men han er også opptatt av at det du lærer som lærling, ikke bare har med selve faget å gjøre. Det handler også om å utvikle seg som person, synes han.

-Hva sikter du til da?

-For eksempel dette med å si ifra om du gjør noe feil. Alle gjør jo feil iblant, og selv om det kan føles ekkelt å si ifra om det, må du ta det ansvaret. Hvis det er feil gjort, må det gjøres om, ellers kan det i ekstreme tilfeller være farlig. Selv om det hverken er synlig eller farlig, bare må du si ifra, for du vet jo om det selv, ikke sant?

Jens Henrik Skjeltorp liker seg godt som tømrerlærling. Snart skal han opp til svenneprøve.

-Hva sier de andre på jobben når du må melde om en feil du har gjort da?

-Det blir alltid positivt mottatt, selv om det såklart kan bli litt småmobbing om du gjør samme feilen om igjen, sier han og smiler skjevt. Saken er at de fleste feilene man gjør, har andre gjort før deg, og de kjenner det igjen.

I Tyskland

-Når bestemte du deg for å bli tømrer?

-Tja, det var vel i Tyskland tror jeg. Jeg bodde nemlig tre år i Tyskland, og da hadde jeg blant annet utplasseringsuke. Mens de andre ville til store selskaper, og stort sett kokte kaffe der de var, ba jeg læreren om et lite firma. Jeg kom til et ganske lite firma etter tysk standard, og fikk sitte en god del med stemjern. Det likte jeg godt, så det var nok der jeg endelig bestemte meg. Men jeg er jo oppvokst på en gård, og er vant til å måtte ta i et tak med forskjellige oppgaver. Man må lære seg å fikse det meste sjøl når man vokser opp slik.

-Hva er den viktigste grunnen til at du trives så godt?

-Det aller viktigste er arbeidskollegene. Vi er rundt 25 i det firmaet jeg jobber, så vi kjenner hverandre godt. Man tilbringer jo mer tid med kollegene enn med familien i løpet av arbeidsuken, minner han om. 

Jens Henrik forteller at han liker å holde på ute. Utendørs jobbing var et element i at han søkte tømreryrket, og det aller meste er bra med det. Bortsett fra når det sludder og er kaldt og ufyselig. Men det er utrolig få dager i året, iler han til med å forsikre om.

En del av noe

-Er det noe du ikke tenkte på før du ble lærling, og som du har oppdaget underveis?

-Tja, det må kanskje være opplevelsen av å være en del av noe. Noe som er større enn deg selv. Det blir en helhet i tilværelsen som er annerledes enn tidligere. Man er en del av noe, og er nødt til å gjøre sin del, og det er naturlig å bidra. Dessuten dette med stolthet for arbeidet man gjør. Det er bedre å bruke LITT lengre tid, og så sørge for å gjøre en best mulig jobb. Gjør man det, øker arbeidsstoltheten: Du er glad og stolt over det du har vært en del av, sier han med ettertrykk.

Annonse

Annonse