10 % av arbeiderne som bygger det nye regjeringskvartalet for Statsbygg er lærlinger
Det vil regjeringen at andre bedrifter og byggherrer skal lære av.
Åtte lærlinger gjennomfører eller har gjennomført fagprøven sin i regjeringskvartalet. Totalt utgjør antall lærlinger ti prosent av de rundt 650 arbeiderne. Det gjør at prosjektet ligger godt over Statsbyggs eget mål om fem prosent, skriver bygg.no
– Jeg har vært lærling i Regjeringskvartalet i ett og et halvt år nå, og for meg har det vært et fint og lærerikt prosjekt å få være med på, sier Veidekke-lærlingen Torstein Krok. Læretida hans går mot slutten. Mandag startet 19-åringen fra Kvam i Gudbrandsdalen på fagprøven sin i regjeringskvartalet, rett utenfor vinduene til Finansdepartementet.
– Norge trenger flere fagarbeidere etter hvert, så det er bare positivt å være flere. For min egen del, så er det dette jeg interesserer meg for og ønsker å holde på med. Det var grunnen til at jeg valgte betongfaget, sier 19-åringen.
Regjeringen vil gjøre skolen mer praktisk og variert
Tirsdag fikk Torstein Krok og de andre lærlingene besøk av to statsråder på byggeplassen. Passende nok utgjør det rett i overkant av 10 prosent av Støre-regjeringen.
– Vi trenger at enda flere er bevisste på hvor mange lærlinger man har i enkeltprosjekter, men vi trenger også at bedriftene selv er interessert i å finne fremtidens ansatte. Det er det dette handler om, sier Tonje Brenna til Byggeindustrien.
Regjeringen jobber for tiden med en stortingsmelding om 5.- til 10. trinn som blant annet har som mål å gjøre skolen mer praktisk og variert.
– Jeg tror jo at noe av det som er utfordringen for ungene våre er at de ikke får prøvd seg med skiftenøkkel og praktisk arbeid før de står i et verksted på videregående. Det er for seint. Veldig mange har talent og interesse for å jobbe praktisk. Det bør de få lov til å oppdage og utvikle tidligere, sier hun og legger til:
– Tenk om 10-11-12-åringene kunne følt seg helt rå med skiftenøkkel, da tror jeg det hadde vært veldig mye lettere å rekruttere til en del bransjer senere. Det er den delen av det jeg skal gripe tydelig tak i.
Målrettet arbeid over tid
Hos byggherren Statsbygg, er de stolte over det høye antallet lærlinger som jobber i deres største pågående byggeprosjekt.
– Dette er et resultat av målrettet arbeid over tid. I dette prosjektet har vi stilt tøffe og tydelige krav til alle de som skal inn og bidra i prosjektet. Sammen så har vi altså i dette prosjektet kommet helt opp på ti prosent. Det er jo veldig gøy, sier byggherredirektør Marius Tunstad i Statsbygg.
– Er det noen utfordringer ved å ha ti prosent lærlinger?
– Jeg vil ikke si det er så mange utfordringer ved å ha ti prosent lærlinger. Det fungerer veldig godt her. Vi har mer enn utfording med å oppnå målet vårt om fem prosent i hele porteføljen i alle geografier. Det er fremdeles vanskelig. Det er fordi at i enkelte geografier så er ikke tilgangen på lærlinger stor nok. Så selv om man har aktører som vil, så er ikke lærlingene der. Det er en utfordring, sier Tunstad.